Lesbiska ligan: En sann kriminalhistoria

Ett oväntat telefonsamtal. Genom en gemensam bekant har Margit fått telefonnumret och Eva går med på att träffas. Det blir startskottet på en passionshistoria som slutar i rättegång. Inte mindre än fem kvinnor kommer att anklagas för ”otukt som mot naturen är” och får schavottera i pressen med sitt kärleksliv.


Tiden är 1943, mitt under brinnande krig, med allt vad det innebar av ransonering, motbok, bomblarm och gengasaggregat. I Per Anders Fogelströms anda skildrar Mian Lodalen ett Stockholm som sjuder av liv. Efter succén med ”Lisa och Lilly” återkommer hon med ”Lesbiska ligan – en sann kriminalhistoria”. En minst lika fängslande och gripande roman kring ett fall som chockerade sin samtid och snabbt blev en riksnyhet.

 

”Lesbiska ligan” är andra boken i Mian Lodalens historiska romansvit med verklighetsbaserade berättelser om samkönad kärlek i Stockholm under olika decennier av 1900-talet.

Förlag: Romanus & Selling

Utgivningsdatum: 2021-09-21

Förlag: Romanus & Selling
Utgivningsdatum: 2020-09-06

Priser: Årets bok på QX-galan 2021

Lisa och Lilly : En sann kärlekshistoria

Den 19 september 1911 hittas två sammanbundna kroppar i Hammarby sjö i södra Stockholm. Det visar sig vara de försvunna tonåringarna Lisa Ström och Lilly Sundberg. Flickorna har inte bara bundit sig samman och fyllt kjolarnas fickor med stenar, utan också lämnat ett avskedsbrev.

I ”Lisa och Lilly” får vi följa de unga arbeterskornas sista månader i livet. Deras magnetiska förälskelse, hur kärleken lyste om dem men aldrig kunde förstås av andra därför att en sådan kärlek ansågs omöjlig, hur föräldrarna nekade dem att umgås och hur de i sin ungdomliga desperation inte såg någon annan utväg än att möta döden tätt omslingrade.

”Lisa och Lilly” bygger på verkliga personer, ett historiskt material och omfattande research. I Mian Lodalens fantastiska roman får vi för första gången den skönlitterära berättelsen om Lisa och Lilly.

I DÖDEN FÖR DIG

Det är mycket som inte står rätt rätt till i Smultronkullen, men de flesta barn sover åtminstone inomhus. Det gör inte Nina. Hon sover på balkongen. Inne i lägenheten bryter nämligen Ninas styvpappa långsamt ner familjen. Om Nina ska ha en chans att överleva vintern måste han försvinna.

På balkongen bredvid Ninas finns Onni. Genom ett litet hål i betongen spirar en hemlig kontakt som snabbt utvecklas till en nära vänskap. Onni visar sig vara den Nina behöver för att nå sitt mål. Men han är också beroende av henne för det han själv måste avsluta.

När Onni och Nina oväntat får sällskap av skolans gränslösa tvillingpar så inser de att allt snart kommer att bli på dödligt allvar.

Frågan är bara vem som måste dö?

Medförfattare: Maria Ahlsdotter

Förlag: Bonnier Carlsen

Utgivningsdatum: 2019-01-23

Vi MÅSTE PRATA om 50

Att bli äldre som kvinna, är det något härligt som ger trygghet och frihet, eller är det rena rama utförsbacken, där kroppen inte längre lyder som förut? Fyra kända svenska kvinnor (Mari Jungstedt, Annika Lantz, Anna Lindman och Mian Lodalen) samtalar öppenhjärtigt om livet i 50-års åldern. Vilka kriser de har haft, och hur de tog sig ur dem.

Vad är egentligen livsmod? Vad har varit, och är, viktigast för dem i livet? De fyra för en diskussion utifrån olika teman, en del av dem tabubelagda och svåra. Övergångsåldern, sexualiteten, svackorna i arbetslivet och perioderna när allt har känts riktigt mörkt. De tar också pulsen på tidsandan när det gäller jämställdhet och synen på kvinnor som lämnat de unga åren bakom sig. Vi måste prata om 50 ska väcka tankar och inspirera, locka till skratt och igenkänning.

Förlag: Polaris

Utfrågare & redaktör: Cecilia Gustavsson

Utgivningsdatum: 2018-11-20

Förlag: Vilja Förlag

Utgivningsdatum: 2018-08-13

LÄTTLÄST: VI TVÅ MOT VÄRLDEN

Det här är den andra boken om Linda som är ihop med sin stora kärlek Mandi. Nu har de varit ett par i flera månader och det är dags för Linda att komma ut. I alla fall om man frågar Mandi, för hennes tålamod börjar ta slut. Men Linda vågar inte. Linda är rädd för vad folk ska säga, rädd för hur föräldrarna ska reagera. Samtidigt vill hon inte mista Mandi. Till slut kommer dagen då Linda ska presentera Mandi för sin mamma. Och det blir inte alls som hon tänkt sig …

Boken handlar om två tjejer som bli förälskade i varandra, och boken förmedlar just känslan av den första förälskelsen. Och i tider av ökande rädsla och homofobi, är det viktigt att betona likheterna snarare än skillnaderna. Det gäller också i förälskelsen.

Detta är en fristående fortsättning på Första natten.

LÄTTLÄST: FÖRSTA NATTEN

Linda får till sin skräckfyllda glädje en matchning på Tinder. Det är så hon möter Mandi. De tillbringar natten tillsammans och blir ett par. Linda är lycklig. Mandi är hennes första tjej. Men Linda håller deras relation hemlig, för hon är ständigt rädd för vad andra ska säga.

Linda är rädd för vad Mandi ska säga om hennes hem, hennes MS-sjuka mamma, hennes duktiga pluggande. Mandi däremot, är orädd och frejdig. Det hon tror på är kärleken, och nu ställer hon Linda mot väggen. Varför får ingen veta att de är ihop? Två sinsemellan mycket olika tjejer träffas och kärlek uppstår. De står med en fot i barndomen och en trevande fot i vuxenlivet. De är barnsliga och flamsiga och mogna och tyngda av ansvar. Men inte ens idag är deras kärlek självklar. Den kan inte stolt visas upp för vem som helst när som helst.

Förlag: Vilja Förlag

Utgivningsdatum: 2017-01-11

Medförfattare: Matilda Tudor

Förlag: Leopard Förlag

Utgivningsdatum: 2014-05-05

LITEN HANDBOK I KONSTEN ATT BLI LESBISK

Tänk om sexualiteten inte är statisk? Tänk om alla kvinnor kan finna sin inre flata? Då skulle bara en galning fortsätta att leva med män i ett ojämställt samhälle. Eller?

I Liten handbok i konsten att bli lesbisk får du svaret. Expertintervjuer, statistik och personliga betraktelser ger vägledning och du utmanas att våga ta steget över till den andra sidan. Med en stor portion humor argumenterar vi för alla fördelar med ett nytt liv som lesbisk, så som avancemang i karriären, mer pengar i plånboken, bättre sexliv och bättre hälsa. Här får du också de självklara svaren på varför du vill att även din dotter och mormor blir lesbisk, och varför till och med staten skulle tjäna på att alltfler växlar om.

Så vad väntar du på? Med den här boken som guide kan livet ta sig en vändning du inte trodde var möjlig. Livet kan vara outgrundligt och spännande och det går inte i repris. Så våga säga nej till det invanda och våga säga ja till nya möjligheter. Du kan om du vill. Läs! Och njut!

TIGER

Connie är sämst i klassen, platt som en planka, udda och utanför. Men så dyker Räkan, Sirkka och Lillen upp. Sisters in crime. Kaxiga och obrottsligt lojala utmanar de alla normer för hur flickor ska bete sig.

Livet är spännande och ganska roligt trots allt. Ända tills det ofattbara och onämnbara drabbar Connie. Om det här inte bara är en mardröm, så är det en total katastrof. Jag måste bli av med det, skriver hon i sin dagbok.

Hon kämpar emot med all kraft, men kan inte värja sig. Och när Anna på en fest frågar om de ska dansa kan hon inte säga nej. Snart lever hon ett dubbelliv, intrasslad i lögner.

Tiger handlar om att växa upp i 1970-talets Jönköping med en stor hemlighet. En ovanlig och modig skildring av unga tjejers sexualitet.

 

Förlag: FORUM

Utgivningsår: 2010

Priser: Årets bok på Qx-galan 2011

 

Förlag: FORUM

Utgivningsår: 2008

DÅRENS DOTTER

Connie är en flicka med för lite fett på kroppen och för många tovor i håret. Hon växer upp hos sin moster och hennes man i ett nybyggt miljonprogram i frikyrkometropolen Jönköping. Hennes pappa är visserligen världens roligaste, men han dyker bara upp när det passar honom. 

Connie är inte som andra ungar. Flickornas rephoppande intresserar henne lika lite som frökens försök att lära ut alfabetet. Men så småningom får hon en själsfrände i jämnårige Kalle. Tillsammans parerar de smällarna från vuxenvärlden, ger igen och slår trotsigt in på en allt farligare väg. Omedvetet börjar Connie härma sin pappa – den karismatiske charmören som byter flickvänner oftare än kalsonger, bohemen, kondomförsäljaren, Cornelisimitatören, racerföraren och fängelsekunden. Mannen som tänjer på gränser för tänjandets skull. 

Dårens dotter handlar om en flickas villkorslösa kärlek till en pappa som inte liknar någon annan. En oförglömlig, delvis självbiografisk roman, fylld av både humor och svärta.

Könsbalans - så jobbar du jämställt

Den 1 januari 1999 inledde vi ett omfattande jämställdhetsarbete på tidningen Arbetaren. Arbetet genomfördes under beteckningen ”könsbalansering”. I praktiken innebar detta att vi genomförde könsbalans på flera nivåer samtidigt. Ett redaktionellt, strukturellt och personellt jämställdhetsarbete iscensattes på kort tid. Reaktionerna lät inte vänta på sig. I ärlighetens namn jublade inte alla över vårt tilltag. Tvärtom. Ilskna brev från läsare och prenumeranter strömmade in till redaktionen och högljudda samtal pågick i rökrummet och runt desken. Förvånade och omskakade tvingades vi ta debatten. Den lärde oss mycket. Men den viktigaste erfarenheten var att vi visat att könsbalans är fullt genomförbart. Könsbalanseringen på Arbetaren gick långt utöver våra vildaste föreställningar om jämställdhet.

Vi har velat skapa ett verktyg för alla er som är beredda att lämna diskussionen om kvotering bakom er och arbeta praktiskt med jämställdhet.

Medförfattare: Anna-Klara Bratt

Förlag: Bokförlaget DN

Utgivningsdatum: 2007

 

Förlag: FORUM

Utgivningsår: 2005

TREKANT

Läsaren får på nytt följa My som nu har fått någorlunda ordning i tillvaron och utforskar tvåsamheten med nya kärleken Bob. Men My har svårt att slå sig till ro i tryggheten. Kärleken är närande men också tärande. Hon drivs av driften att spränga gränser och pröva alternativa sätt att leva. Varför följa E4:an när man kan söka nya oupptrampade stigar? Vem har sagt att man måste vara två i ett förhållande? Varför inte tre?

Samtidigt försöker smulsystrarna Mackan och Hedda leva ansvarsfulla vuxenliv där Hedda planerar barn. Överlever systerskapet tvåsamhet och barnskrik?

Fortsättningen på Smulklubbens skamlösa systrar.

SMULKLUBBENS SKAMLÖSA SYSTRAR

Den ständigt luspanka frilansskribenten My, har slutat tro på den Stora Kärleken. Hon leversingelliv där hon plockar upp smulorna från andras raserade relationer. Väninnorna Mackan och Hedda finns alltid till hands som räddande änglar. De drar med My på demonstrationer, vilda fester, från pridefestivalen till överklassens högdjur.

Smulklubbens skamlösa systrar är Lodalens debutroman, som skildrar stark vänskap, sex, kärlek och förhållanden under ett år i Stockholm. Boken är såld i över 40 tusen exemplar, är översatt till danska, tyska, norska, filmrättigheterna är sålda till Nordisk Film och boken utsågs till Årets bok på QX gaygala 2004.

Förlag: FORUM

Utgivningsår: 2003