Tiger (2010)
Connie är sämst i klassen, platt som en planka, udda och utanför. Men så dyker Räkan, Sirkka och Lillen upp. Sisters in crime. Kaxiga och obrottsligt lojala utmanar de alla normer för hur flickor ska bete sig.

Livet är spännande och ganska roligt trots allt. Ända tills det ofattbara och onämnbara drabbar Connie. Om det här inte bara är en mardröm, så är det en total katastrof. Jag måste bli av med det, skriver hon i sin dagbok.

Hon kämpar emot med all kraft, men kan inte värja sig. Och när Anna på en fest frågar om de ska dansa kan hon inte säga nej. Snart lever hon ett dubbelliv, intrasslad i lögner.

Tiger handlar om att växa upp i 1970-talets Jönköping med en stor hemlighet. En ovanlig och modig skildring av unga tjejers sexualitet.

Läs mer vad recensenter tyckte om Tiger.

Förlag FORUM

Min mormors historia (2009)
Medförfattare Maria Sveland, Birgitta Stenberg, Maria Ernestam, Zinath Pirzadeh, Åsa Lindeborg, med flera.

Tolv av Sveriges mest lästa och älskade kvinnliga författare skriver här personligt om sin mormor. Det handlar om passion och förbjuden kärlek, om tillhörighet och utanförskap, om ordens makt och ordlöshetens förbannelse, om längtan och sorg. Men också om livskraft, styrka och kreativitet.

Min mormors historia är också en hyllning till alla mormödrar - både till dem som följde den utstakade vägen och till dem som gick sin egen väg.

Intervju för Månpocket om Min mormors historia

Läs mer vad recensenter tyckte om Min mormors historia

Förlag FORUM

Dårens dotter (2008)
Om en flicka vars pappa inte liknar någon annan. Connie är en flicka med för lite fett på kroppen och för många tovor i håret. Hon växer upp hos sin moster och hennes man i ett nybyggt miljonprogram i frikyrkometropolen Jönköping. Hennes pappa är visserligen världens roligaste, men han dyker bara upp när det passar honom.

Connie är inte som andra ungar. Flickornas rephoppande intresserar henne lika lite som frökens försök att lära ut alfabetet. Men så småningom får hon en själsfrände i jämnårige Kalle. Tillsammans parerar de smällarna från vuxenvärlden, ger igen och slår trotsigt in på en allt farligare väg.

Omedvetet börjar Connie härma sin pappa - den karismatiske charmören som byter flickvänner oftare än kalsonger, bohemen, kondomförsäljaren, Cornelisimitatören, racerföraren och fängelsekunden. Mannen som tänjer på gränser för tänjandets skull.

Dårens dotter handlar om en flickas villkorslösa kärlek till en pappa som inte liknar någon annan. En oförglömlig, delvis självbiografisk roman, fylld av både humor och svärta.

Läs mer vad recensenter tyckte om Dårens Dotter.

Förlag FORUM

Myran & Mogge byter kläder (2008)
Illustrationer av Matilda Salmén

Läs mer vad recensenter tyckte om Myran och Mogge-böckerna

Intervju i QX om bokserien Myran och Mogge

Bonnier Utbildning

Myran & Mogge i hundgården (2008)
Illustrationer av Matilda Salmén

Bonnier Utbildning

Myran & Mogge mitt i smeten (2008)
Illustrationer av Matilda Salmén

Bonnier Utbildning

Myran & Mogge (2008)
Illustrationer av Matilda Salmén

Bonnier Utbildning

Könsbalans - så jobbar du jämställt (2007)
Medförfattare Anna-Klara Bratt
Det här är en bok för alla som är beredda att lämna diskussionen bakom er och arbeta praktiskt med jämställdhet.

Läs mer vad recensenter tyckte om Könsbalans

Intervju med Mian i tidningen QX

Bokförlaget DN

Mera kärlek (2006)
Mera kärlek samlar Mian Lodalen sina bästa krönikor, politiska tal och andra texter, flera av dem tidigare opublicerade. Det är en rapport från dagens Sverige, från Stockholms hbt-värld, men också ett nedslag i Smålands Jerusalem där Mian växte upp och var övertygad om att hon och hennes flickvän var de enda flatorna i landet.

I högt tempo rör hon sig mellan sitt eget liv och politiken. Det handlar om solidaritet och om att våga slåss för sin sak. Om klass och feminism, om maktens skenhelighet och om en svensk flyktingpolitik som glömt vad empati är. Och inte minst: om att stå upp för den man är och älska med stolthet, om att all kärlek är bra kärlek.

Mera kärlek är en bok med skarp blick och klara åsikter, drastiska formuleringar och höga garv. Den visar att det går att leva utanför normen, att en tillåtande tillvaro snarare gör livet väldigt mycket roligare. För oss alla.

Läs mer vad recensenter tyckte om Mera Kärlek.

Förlag FORUM

Trekant (2005)
Den fristående fortsättningen på den kritikerrosade Smulklubbens skamlösa systrar. Läsaren får på nytt följa My som nu har fått någorlunda ordning i tillvaron och utforskar tvåsamheten med nya kärleken Bob.

Läs mer vad recensenter tyckte om Trekant.

Förlag FORUM

Kärlek samlade krönikor (2004)
Det här är en bok om kärlek. Kärlek till kampen, sex, vänner och rättvisan och om att älska människor av samma kön.

Helt enkelt: Mian Lodalens bästa krönikor – nu i bokform.

Läs mer vad recensenter tyckte om Kärlek.

Förlag Atlas förlag

Smulklubbens skamlösa systrar (2003)
Den ständigt luspanka frilansskribenten My, har slutat tro på den Stora Kärleken. Hon lever singelliv där hon plockar upp smulorna från andras raserade relationer. Väninnorna Mackan och Hedda finns alltid till hands som räddande änglar. De drar med My på demonstrationer, vilda fester, från pridefestivalen till överklassens högdjur.

Smulklubbens skamlösa systrar är Lodalens debutroman, som skildrar stark vänskap, sex, kärlek och förhållanden under ett år i Stockholm.

Boken är såld i över 40 tusen exemplar, är översatt till danska, tyska, norska, filmrättigheterna är sålda till Nordisk Film och boken utsågs till Årets bok på QX gaygala 2004.

Läs mer vad recensenter och läsare tyckte om Smulklubben.

Förlag FORUM

 

www skapad av minna & foto elisabeth ohlson wallin & anna-lena ahlström © mian lodalen 2005–2011